Analyse Ajax - de Graafschap

Zoals jullie gemerkt hebben hou ik er van om het (positie)spel te analyseren. Dit keer gebruik ik voorbeelden uit de wedstrijd Ajax - De Graafschap.

Ik hou er van om meteen bij het begin te beginnen. Ajax heeft de bal afgetrapt en naar rechtsback van der Wiel gespeeld. Die speelt terug naar centrale verdediger Alderweireld. De Graafschap gaat druk zetten met twee spitsen:

*klik op de plaatjes voor een vergrotingAlderweireld speelt door naar andere centrale verdediger Vertonghen. De Graafschap speelt duidelijk met twee spitsen, hierdoor zou er steeds een man-meer situatie gecreëerd moeten kunnen worden wanneer een back doorschuift:


Vertonghen speelt verder naar linksback Blind en dan wordt het interessant. De graafschap gaat namelijk hun rechtshalf druk zetten op Blind. Dit moet betekenen dat er ergens op het middenveld een man van Ajax vrij moet komen te staan, aangezien Ajax met drie middenvelders speelt. De Graafschap doet het echter goed en is met het hele team gekanteld. Hierdoor zijn aan de andere kant van het veld van der Wiel en rechtsbuiten Sulejmani wel vrij, maar die kunnen op dit moment niet worden bereikt. Meteen zie je het nadeel van het spelen met een nummer 10. Eriksen is zijn hele (Ajax)leven gewend om op 10 te spelen en niet als half. Hierdoor loopt hij verkeerd en is niet aanspeelbaar:


Doordat Blind geen afspeelmogelijkheden heeft moet hij terug. Hij neemt zelfs enig risico door niet naar de keeper terug te spelen (dat kan ook niet, wat vertonghen komt onder hem in plaats van dat hij door loopt zodat de passlijn naar de keeper vrij komt) maar een pass door het midden geeft naar Alderweireld:Dit brengt Alderweireld weer in de problemen omdat De Graafschap nog steeds bezig is met druk zetten. Hij kan dan ook niets anders dan terugspelen op keeper Stekelenburg. Wanneer Vertonghen eerder al was doorgelopen en Blind toen al teruggespeeld had op Stekelenburg hadden Vertonghen en Alderweireld niet zoveel meters terug hoeven maken en had Stekelenburg de vrije van der Wiel in kunnen spelen:


Stekelenburg doet het alsnog (alleen nu ontvangt van der Wiel de bal diep op eigen helft) en speelt van der Wiel in. Controleur Enoh moet naar mijn mening verder inzakken zodat hij ruimte maakt voor de rechtshalf om straks in vrij te lopen:Van der Wiel loopt op met de bal maar heeft, net als Blind zoeven, geen afspeelmogelijkheden. De aanvallende middenvelder van de Graafschap Hersi kan door het niet inzakken van Enoh zelfs de passlijn naar voren afdekken. Let alvast op de ruimte op het veld, daar hoort eigenlijk de rechtshalf zich aan te bieden. Wanneer hij er nu had gelopen had hij nog niet ingespeeld kunnen worden omdat Enoh zelf de passlijn blokkeert:Van der Wiel loopt dus maar door met de bal, rechtsbuiten Sulejmani zakt in om ingespeeld te kunnen worden en Enoh denkt ook maar naar voren te moeten lopen omdat een rechtshalf nergens te bekennen is. Enoh wijst met zijn arm al terug, omdat hij ook ziet dat het helemaal vast staat aan deze kant:Het volgende beeld geeft aan wat rechtshalf (op dat moment) de Jong aan het doen was. Hij was bezig om in de diepte vrij te lopen maar doet daarmee een aantal dingen fout. Ten eerste loopt hij de ruimte voor Sulejmani dicht, die kan dus niet in de diepte vrijlopen en acties maken, wat zijn kwaliteit is. Ten tweede zorgt de Jong er daarmee voor dat van der Wiel geen afspeelmogelijkheden op het midden(veld) heeft waardoor hij of terug moet of Sulejmani in een kansloze positie moet aanspelen:Sulejmani kan vervolgens niets anders dan helemaal terugspelen naar centrale verdediger Alderweireld:


Sulejmani krijgt nogal wat kritiek te verduren. Maar hoe moet Sulejmani 10x in de wedstrijd een actie maken wanneer hij alleen ballen aangespeeld krijgt in deze positie?

Alderweireld opent het spel naar de andere kant:


Linkshalf/10 Eriksen doet het nu wel goed, want hij biedt zich aan in het midden waardoor hij voor Vertonghen aanspeelbaar is:Eriksen draait weg bij zijn tegenstander en op dat moment gaan de Jong en Sulejmani beiden diep. Rechtsback van der Wiel is volledig vrij maar biedt zich niet aan. Hierdoor heeft Eriksen twee afspeelmogelijkheden minder. Controleur Enoh loopt nu overigens wél goed vrij:Doordat Eriksen weinig afspeelmogelijkheden heeft draait hij weer terug naar de hoek die vol zit. Op het moment dat hij is teruggedraaid vraagt van der Wiel (veel te laat) om de bal en staan de Jong en Sulejmani beiden diep:Eriksen speelt dus maar linksback Blind in, die onder druk een beslissing moet nemen. Wanneer Blind, Eriksen of Ebecilio balverlies zouden lijden zouden er meteen 4 of 5 spelers van Ajax uitgeschakeld zijn, omdat er voorin 4 man op lijn staan:


Linksback Blind speelt vervolgens linksbuiten Ebecilio in en die zorgt voor een ingooi voor Ajax.

Dan een moment waarin de Graafschap bezig is met de opbouw en Ajax druk gaat zetten. Hieruit blijkt dat de Graafschap eigenlijk helemaal niet kan voetballen en dat Ajax de wedstrijd al snel had kunnen beslissen. De keeper van de Graafschap heeft de bal en speelt de linksback in:


De linksback loopt op met de bal. Rechtsbuiten Sulejmani gaat druk zetten en de Jong en Eriksen staan beiden als rechts- en linkshalf goed opgesteld:Hierdoor kan linksback Fränkel niets anders dan de bal een hengst naar voren geven op een paar diepgaande mensen:De bal is te hard en gaat over de achterlijn. Om even het niveau van de Graafschap te onderstrepen.

Dan een voorbeeld waarin de Jong blijk geeft iets geleerd te hebben (of moe is en daarom niet diep gaat). Net als in de 1e minuut wordt van der Wiel in vrije positie aangespeeld, met zeeën van ruimte voor zich:Hij loopt op met de bal en heeft meerdere afspeelmogelijkheden. Hij kan de bal meegeven aan de Jong die naast hem vrij loopt. Hij kan rechtsbuiten Sulejmani aanspelen die dan in een 1 tegen 1-situatie komt, hij kan spits El Hamdaoui aanspelen (niet in beeld) en controleur Enoh (niet in beeld). Interessant is het gegeven dat Hersi nu meeloopt met rechtshalf de Jong. In het eerste voorbeeld kon Hersi nog Enoh afschermen doordat de Jong helemaal was doorgelopen. De Graafschap moet door de goede positiekeuze van de Jong nu dus keuzes maken wie ze gaan dekken. Dat geeft mogelijkheden voor de spelers van Ajax:Van der Wiel kiest er voor om El Hamdaoui aan te spelen en zelf diep te gaan voor de 1-2. Dit kan nu makkelijk want bij eventueel balverlies zouden de Jong, Enoh en Sulejmani nog achter de bal staat om meteen druk te kunnen geven op de bal:El Hamdaoui kiest er voor om de bal mee te geven aan van der Wiel (hij had ook kunnen kiezen voor rechtsbuiten Sulejmani of rechtshalf de Jong en dit levert een gevaarlijke situatie op in het strafschopgebied van de Graafschap:Het positiespel tot aan deze steekpass van El Hamdaoui is heel belangrijk. Het geeft namelijk de ruimte en mogelijkheden om spelers als El Hamdaoui, Sulejmani, Ebecilio, de Jong en Eriksen creatief te zijn rondom de 16 van de tegenstander. Dan pas kunnen ze echt gevaarlijk worden. Helaas komt Ajax door zwak positiespel (nog) niet zoveel in deze situaties. Mettertijd zal dit ongetwijfeld beter worden.

2 opmerkingen:

 1. Wederom een mooie analyse.
  Kan jij de fucntie van de "10" uitleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals je hebt kunnen lezen zou ik alleen met een 10 spelen wanneer je 3-4-3 speelt. Wanneer je 4-3-3 speelt mis je een aanspeelpunt in het centrum en kan er geen rugdekking gegeven worden bij balverlies van de twee halfspelers.
  Wanneer je 3-4-3 speelt is de functie van de 10 om het spel in de 2e fase te verdelen. Dus in de opbouw speel je via het middenveld of via de verdediging de 10 in, die kaatst op iemand er onder of kan zelf draaien waardoor je weer een stap verder bent. Je kunt ook de spits inspelen en de 10 er onder laten komen of er overheen laten gaan. Wanneer de 10 er onder komt is hij vanaf de kaats van de spits op dat moment de spelverdeler.
  Bij het druk zetten op de tegenstander zou ik de spits 1 centrale verdediger laten pakken, de 10 de andere en je twee buitenspelers de backs.

  BeantwoordenVerwijderen