Analyse Shakhtar Donetsk - Barcelona

Afgelopen dinsdag speelde Barcelona de terugwedstrijd tegen Shakhtar. Een 5-1 overwinning in Barcelona moest verdedigd worden. Aangezien ik hiervoor veel de nadruk heb gelegd op het middenveld en de aanval heb ik nu eens gelet op de verdediging, en dan met name op het centrale duo. Zij zijn immers de spelers (uitgezonderd de keeper) waarbij het opbouwen/aanvallen begint. Zowel voetballend/opbouwend als verdedigend gezien waren er een aantal interessante dingen te zien in deze wedstrijd.

Wanneer je wilt opbouwen van achteruit, is het ten eerste belangrijk dat de centrale verdedigers ver uit elkaar durven te spelen bij balbezit. Deze posities moeten zo snel mogelijk worden ingenomen. Na anderhalve minuut is al te zien waarom dit zo belangrijk is. Centrale verdediger Pique krijgt de bal teruggespeeld van middenvelder Keita en op dat moment zakt andere centrale verdediger Mascherano meteen in. Hierdoor komt er op het midden(veld) ruimte voor Pique om in te spelen/lopen en dwingt hij de spits om te kiezen. Dan maakt het niet uit welke keuze de spits maakt, er staat altijd iemand vrij:



Controleur Busquets komt vrij te staan:


De spits van Shakhtar zet echter zoveel druk dat Pique het niet aandurft om hem in te spelen en dus terug speelt op keeper Valdes. Meteen zie je dat Pique en Mascherano uit elkaar gaan om weer aanspeelbaar te zijn:



Valdes heeft vervolgens drie keuzes. Hij kiest voor Busquets, die het minst vrij staat:



Busquets kaatst uit op Mascherano. Je ziet rechtshalf Xavi inzakken om het volgende station te zijn en zo de spitsen van Shakhtar, die druk zetten, uit te spelen. Goed is ook te zien dat op deze manier het complete elftal van Shakhtar uit elkaar wordt getrokken waardoor er overal ontzettend veel ruimte ligt voor Barcelona. De vier spitsen van Shakhtar moeten bijna een complete helft 'afdekken':


Mascherano geeft vervolgens helaas een (slechte) lange bal wat onnodig balverlies oplevert.

Dan een moment waarop ik denk dat de twee centrale verdedigers niet goed verdedigen. Barcelona wil graag op de helft van de tegenstander spelen en veel balbezit hebben. Wil je dit doen zonder enorme krachten te verspelen, dan is het van evident belang om vroeg druk te zetten en op buitenspel te spelen. In eerste instantie doen ze het goed. Er komt een lange bal (counter) en beide centrale verdedigers stappen in:


De spits kaatst echter goed uit met de borst. Op dat moment hoort Pique in te stappen. Daarmee zet hij druk op de bal, zet hij de spits buitenspel en zal waarschijnlijk de bal heroverd worden in een vroeg stadium. In plaats daarvan loopt hij achteruit:


Hierdoor kan Shakhtar doorgaan met de counter en zou er een steekpass gegeven kunnen worden waardoor de spits van Shakhtar in een 1 tegen 1 situatie tegen de keeper zou kunnen komen omdat Pique buitenspel opheft door achteruit te lopen:


Barcelona heeft geluk dat die pass niet gegeven wordt maar de speler aan de bal doorloopt en pas in tweede instantie een pass geeft:
Vervolgens maakt Barcelona nóg een keer precies dezelfde fout. De speler van Shakhtar kapt naar binnen. Dat is altijd het moment voor centrale verdedigers om te stappen, want negen van de tien keer komt dan een steekpass die enorm gevaarlijk kan zijn. In plaats daarvan staan de verdedigers van Barca heel kort op de man, wat zelfs gevaarlijker is dan wanneer je ze wat ruimte geeft:



De spits van Shakhtar maakt de logische loopactie in de diepte en de steekpass komt. Als centrale verdediger ben je dan altijd te laat:


 En er volgt een grote kans voor Shakhtar die de spits, gelukkig voor Barca, tegen de keeper schiet:

Ik krijg vaak te horen dat het op buitenspel spelen heel gevaarlijk is omdat het 'mis kan gaan'. Er wordt blijkbaar niet stilgestaan bij het feit dat achteruit lopen nog veel gevaarlijker is. Trainers zeggen dan meestal dat er niet goed genoeg 'omgeschakeld' (vreselijk woord) wordt. Feit is dat er geen verdediging in de wereld opgewassen is tegen een goed uitgespeelde counter wanneer er niet gestapt wordt. Vooruit spelen geeft juist het minste risico. Daar komt nog bij dat bij een mislukte buitenspelval de aanvaller van de tegenpartij altijd nog 40 meter (met bal!) moet overbruggen alvorens hij bij de keeper is, wellicht nog tijd genoeg voor een snelle verdediger om hem bij te halen.

Even later doet Mascherano het wél goed. Ook deze situatie wordt door een trainer vaak ingeschat als 'gevaarlijk'. Shakhtar heeft de verdediging op dit moment uitgespeeld. Let op centrale verdediger Mascherano. Negen van de tien trainers zullen zeggen dat hij in positie moet blijven lopen om de steekpass naar de andere spits eruit te halen en zo rechtsback Alves de kans te geven om terug in positie te komen. De situatie doet zich echter nog vrij ver van de goal voor, en dan moét je instappen. Als je dat niet doet moet het hele team steeds enorm veel meters maken en dat houd je team nog geen 30 minuten vol:


Mascherano kiest er dus voor om in te stappen. Hierdoor komen achter hem de verdedigers 1 tegen 1 te staan, maar doordat hij druk zet gaat die bal nooit goed naar de andere kant komen:


Mascherano zorgt voor een ingooi. Hierdoor kunnen alle spelers op hun gemakje teruglopen in plaats van in volle sprint:


Verdedigen is vaak een kwestie van goed naar voren lopen. Dit vergt wel durf want de meeste spelers is als tweede natuur geleerd om bij balverlies naar achteren te lopen. Daardoor is praktisch geen enkel Nederlands team meer in staat om een wedstrijd te controleren en zie je dat in de Nederlandse competitie iedereen van iedereen kan winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten