Analyse Barcelona - Manchester United

Voorlopig mijn laatste analyse, hoewel het nieuwe seizoen alweer snel voor de deur staat. Dit seizoen werd afgesloten met de kraker Barcelona - Manchester United. Ik heb al veel analyses van wedstrijden van Barcelona gemaakt en deze zal niet veel anders worden. Barcelona speelt namelijk altijd hetzelfde spel en veranderd alleen vanuit tactisch oogpunt kleine details. Één van die details was in het inzakken van Messi. Barcelona versloeg twee jaar geleden Manchester door Messi als spits te laten inzakken waardoor Ferdinand en Vidic moesten kiezen om mee te gaan of om Messi te laten lopen. Ze deden dit laatste en dat werkte in het voordeel van Barcelona. Deze wedstrijd ging dat iets anders, in het begin dekte Vidic regelmatig door op Messi. Of het door de spelers zelf of het door Guardiola werd aangegeven weet ik niet, maar daarna stond Villa ineens vaak in de spits, Alves rechtsbuiten en met Messi achter Villa. Oftewel, als Vidic nog steeds door zou dekken zouden achterin overal 1 op 1 komen te staan. Dat deed Vidic dan ook niet waardoor Barcelona alsnog een man meer op het middenveld kreeg en de wedstrijd, op de eerste 10 minuten na, volledig domineerde en Manchester geen schijn van kans had.
Iets wat ik er vooral uit wil pakken is hetgeen ik van der Gijp ('analist' bij Voetbal International) en meerdere mensen heb horen zeggen. Manchester zou niet genoeg druk hebben gezet op het gouden trio (Messi, Iniesta, Xavi) en 'liet ze voetballen'. Ik vind het frappant dat praktisch elke tegenstander van Barcelona dit lijkt te doen. Zou dit echt zo zijn of heeft Barcelona misschien een manier gevonden om onder druk uit te voetballen? In deze analyse kom ik op die vraag terug.

Ik begin met een standaardsituatie. Barcelona heeft een ingooi op eigen helft. Alves gooit Messi in. Manchester heeft Barcelona ingesloten met vijf man, daar waar Barcelona er drie heeft, en vier met Alves na de ingooi:


Alves gooit Messi in die uitkaatst. Park zet meteen druk en gaat jagen:


Het volgende shot geeft aan hoe vast het staat. Iedereen van Manchester staat kort op de man:


Alves wipt de bal naar Messi en loopt zelf door om eventueel weer aanspeelbaar te zijn. Het goede van Barcelona is dat ze hoe dan ook altijd in een driehoek staan. Wanneer je dat doet kun je elkaar aanspelen met een man in de rug:


Messi neemt de bal niet aan maar speelt ineens naar Busquets die naast/onder hem staat. En voor de goede orde, Messi doet dit in een ruimte van een paar vierkante meter met een vol jagende Giggs in zijn rug op eigen helft. Wanneer een speler van een ander team dit zou doen/proberen krijgen ze meestal de volle laag van de trainer en medespelers. Bij Barcelona is dit de standaard:


Busquets neemt de bal vervolgens niet heel jofel aan, waardoor een jagende Park en een doordekkende Giggs het hem moeilijk maken. De enige kant waar Buquets naartoe kan (spelen) is de ruimte die er achter ligt. Messi ziet dit en loopt er heen. Hierdoor ontstaat ook weer de volgende driehoek. Want doordat Busquets is gaan lopen met de bal staan de spelers nu niet in een driehoek (rode lijn). Doordat Busquets beweegt moeten andere spelers ook bewegen om driehoeken te behouden:


Busquets geeft het passje tussendoor wat precies past:



Manchester zette geen druk? Toegegeven, Rooney had hier in eerste instantie al meer kunnen helpen, maar elke andere ploeg in de wereld had op dit moment balverlies geleden of de bal naar voren gepeerd. Zeker in de situatie waarin Busquets zich bevond, is bewondering voor de techniek in de kleine ruimte wellicht beter op zijn plaats dan kritiek op Manchester.

De volgende situatie is meer van hetzelfde. Het is inmiddels de 12e minuut waarin Barcelona al de volledige controle had. Mascherano veroverd de bal en deze komt hoog aan bij Iniesta, die nota bene onder druk gezet wordt door aanvoerder Ferdinand:


Iniesta kaatst de bal in één keer met zijn bovenbeen (!) naar Alves. Op het moment dat Alves de bal aanneemt loopt Ferdinand terug, in plaats van te blijven staan. Dit is precies hetgeen Barcelona zo lastig te bespelen is, want er is geen enkele centrale verdediger in Europa die op de helft van de tegenstander druk gaat zetten:


Hierdoor komt Iniesta vrij. Park gaat vervolgens jagen en Rooney, die ziet dat Iniesta vrij komt gaat druk zetten op Iniesta:


Alves speelt Iniesta in, die kaatst meteen uit en daardoor kan Alves de vrije Busquets in spelen. En weer is Manchester uitgespeeld en toont eveneens de belangrijke rol van de controleur. Als Busquets daar niet stond maar op de plek van Xavi en Xavi op de nr10 dan had Alves helemaal terug moeten spelen op Pique of de keeper:

*Klik op het Gifje om hem te starten



Zeg nou eerlijk, zet Manchester hier Iniesta en Messi niet onder druk?

*Klik op het Gifje om hem te starten




Nog een voorbeeld waarbij Barcelona, in een Champions League finale achterin voetballend onder de druk van Manchester vandaan komt. Pique speelt de bal terug naar keeper Valdes omdat Manchester vol druk zet:


Valdes staat ver buiten zijn eigen doelgebied, wordt onder druk gezet door Hernandez en blijft toch rustig. Geen enkele keeper in de wereld zou het in zijn hoofd halen hier gewoon met de bal onder de voet te blijven wachten op een speler die zich aanbiedt:


Valdes doet dit wel en speelt Busquets in die een jagende Rooney in zijn rug heeft. Busquets heeft door de loopacties van Pique en Mascherano twee kaatsopties. Als hij Pique in zou spelen zou die vermoedelijk een ram naar voren geven aangezien het in die hoek dan behoorlijk vast staat en Pique niet van het niveau Messi is. Als hij zou kaatsen op Mascherano en hij per ongeluk de bal verkeerd zou raken zou Rooney de bal in een leeg doel kunnen werken. Dus Busquets kiest voor een andere optie. Door een fantastische lichaamsschijnbeweging laat hij Rooney denken te gaan kaatsen op Mascherano waardoor Rooney zijn koers veranderd en naar Mascherano gaat. Overigens zie je Hernandez flink balen:


Busquets draait na de schijnbeweging door naar voren en heeft alle ruimte. Hernandez en Rooney hebben 30 meter lopen sprinten voor niets en moeten ook nog eens 'omschakelen':


Manchester zette geen druk? Ik denk die vraag wel te kunnen beantwoorden. Manchester zette wel druk, maar Barcelona voetbalde onder de druk vandaan. Iets wat ze vanaf de jeugd krijgen ingeprent en daar fouten mogen maken. Zoals deze laatste actie van Busquets. In de jeugd geeft het niet wanneer zo'n actie fout gaat en je daardoor een doelpunt om de oren krijgt. Tenminste, als je als doel hebt om (jeugd)spelers beter te maken. Omdat hij al veel fouten heeft gemaakt is hij de speler geworden die hij nu is. De benaming 'gouden trio' voor Messi, Xavi en Iniesta vind ik dan ook niet terecht. Ook Busquets, Pedro, Villa, maar ook Pique, Abidal en Alves zijn de sterkhouders van dit team.

Als laatste een tactisch foefje van Guardiola. Barcelona speelt meestal op twee manieren. Of ze laten Messi als spits inzakken en laten de centrale verdedigers van de tegenstander zwemmen, of Messi laat zich inzakken, Villa of Pedro wordt spits en een back (Alves of Abidal/Maxwell) de buitenspeler. Ik denk dat Guardiola in deze wedstrijd voor het laatste heeft gekozen omdat Manchester twee tactisch zwakke backs heeft (Evra en Rafael). Die hebben geen idee wat te doen wanneer hun man naar binnen trekt en ineens de spits worden. Het eerste doelpunt is hier het gevolg van.

De aanval begint bij het vrijspelen van Xavi op het middenveld, maar dat gedeelte slaan we voor het gemak over. Hierna zie je dat Pedro als rechtsbuiten diep gaat en spits gaat worden. Ook Villa trekt in eerste instantie naar binnen om hetzelfde te gaan doen. Ondanks dat het een soort van counter is blijft Messi gewoon staan. Linksback Evra loopt nu nog mee:


Nu wordt het leuk, want rechtsback Rafael wil Villa overgeven aan centrale verdediger Ferdinand, maar Evra wil eigenlijk hetzelfde doen met Pedro en naar Messi stappen. Hierdoor komen Ferdinand en Vidic beiden 1 tegen 1 te staan in het centrum:


Xavi doet of hij een pass geeft en Evra stapt naar Messi. Rafael blijft toch maar meelopen waardoor nu Pedro en Messi 1 tegen 1 komen te staan:


Rechtsback Rafael besluit dan tóch maar naar Xavi te stappen, Vidic zet Villa buitenspel en Ferdinand is daardoor gedwongen om ook te stappen. Hierdoor komt Pedro al in een voorwaartse beweging waar Ferdinand juist de andere kant op gaat:


Xavi geeft de pass en het vervolg is bekend:



Barcelona is de terechte kampioen van Europa, zeker wanneer het hele seizoen in ogenschouw genomen wordt.

3 opmerkingen: