Analyse Ajax - Vitesse

Na een periode van afwezigheid is dit weer de eerste analyse die ik maak. Dit is pas de eerste vanwege een combinatie van een kapotte pc en weinig tijd. Ik ben van plan om dit seizoen ook een paar uitstapjes te maken naar de KNVB. Ik ben namelijk begonnen met de cursus TCIII en er zijn me al een aantal dingen opgevallen die ik ga bespreken.

Ik ben dit blog begonnen met een uiteenzetting van mijn visie op (jeugd)voetbal. De KNVB houdt er een andere visie op na. Nu ik twee keer een samenkomst heb gehad is me al duidelijk geworden dat de KNVB jeugd wil opleiden om al vanaf het eerste begin 'winnen' het belangrijkste doel te maken. Dat lijkt niet zo gek, maar dat is het wel. Als ik hoofd opleidingen van een club zou zijn zou ik willen dat de jeugd wordt opgeleid om later een toegevoegde waarde voor het 1e elftal te zijn. Als ik dus wil dat mijn verdedigers op buitenspel kunnen spelen en met veel ruimte in de rug, dan ga ik vanaf de D'tjes op buitenspel spelen en ga ik mijn jeugd dat leren. Dat kan best betekenen dat je wedstrijden verliest van elftallen die snelle en slimme spitsen hebben. Als ik wil dat middenvelders een goede functionele techniek hebben en in de kleine ruimte positiespel kunnen spelen dan ga ik dat vanaf de D'tjes trainen. Dan kan het best zijn dat een middenvelder van de B1 twee foute korte passes geeft waardoor je de wedstrijd met 2-1 verliest, het gaat er om dat hij er van leert en straks in het 1e die fouten niet meer maakt.
De KNVB vindt dat teams eerst moeten leren verdedigen omdat je 'niet kunt aanvallen zonder bal'. En hoe verover je de bal? Door te verdedigen. Wat is verdedigen? Volgens de KNVB is verdedigen het 'voorkomen van doelpunten'. Hoe verdedig je? Door met z'n allen achter de bal te staan, de 'organisatie' goed te hebben staan en van daaruit uit te stappen op/druk te zetten op de man met bal.
Dat is allemaal leuk bedacht, maar wat is er gebeurt met de typisch Nederlandse waarden als 'als je de bal hebt kan de tegenstander niet scoren' en 'de aanval is de beste verdediging'? Als je wilt dat de tegenstander niet scoort, dan moet je zorgen dat je de bal hebt. Als je 70% balbezit hebt, dan heeft de tegenstander nog maar 30% van de tijd kans om te scoren. Hoe behoudt je balbezit? Volgens mij behoudt je balbezit door goed positiespel te spelen en steeds de vrije man te vinden. Het lijkt mij dus dat het trainen op balbezit en techniek altijd voorop hoort te staan.

Dan de wedstrijd tegen Vitesse. Afgelopen seizoen ben ik behoorlijk positief geweest over het werk van de Boer. Sinds de voorbereiding is dat een stuk minder geworden. Dit blog ben ik begonnen met veel analyses van Barcelona en met name de rol van de controlerende middenvelder heb ik in het begin veel besproken. En juist op die positie is de Boer gaan rommelen. Verder zie ik spelers veel domme keuzes maken en gezien ik daarin geen verbetering zie begin ik een beetje te vrezen. Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat Ajax' veldspel weer enorm gaat verbeteren, maar voorlopig zie ik daar nog niet al teveel tekenen van.

Ik ga een aantal 'domme' keuzes die spelers maken laten zien die ik, als ik trainer was, absoluut niet zou willen zien. De Jong heeft hier de bal en heeft alle tijd en ruimte. Er zijn een aantal dingen die me opvallen. Ten eerste is Vertonghen doorgeschoven naar het middenveld, ik zou niet weten waarom hij daar moet lopen. Ten tweede is dat misschien de reden waarom van der Wiel niet vooruit gaat en als rechtsbuiten gaat staan. Dat is een stuk erger, want hierdoor is de veldbezetting verre van ideaal. De zijkant is (in de diepte) niet bezet en in het centrum is het behoorlijk druk. De ruimtes liggen tussen de linies bij Vitesse. Zo is de ruimte achter Vertonghen behoorlijk groot. Als Vertonghen daar weg zou blijven en van der Wiel dieper zou staan had je enorm veel keuzes gehad. De steekpass op van der Wiel had dan gekund of een combinatie door het centrum was goed mogelijk geweest vanwege de ruimte. Nu is dat een stuk lastiger. Het gevolg is dat de Jong gaat kiezen voor een crosspass. Nu heb ik niets tegen crosspasses, maar ik heb wel wat tegen crosspasses die gegeven worden naar een speler die gedekt staat.

*Klik op de plaatjes voor een vergroting
Nu is de crosspass veel te kort en technisch zwak uitgevoerd,  maar Boerrighter stond gedekt en had, als de bal wel op maat was geweest, dus een kopduel moeten aangaan met zijn verdediger. Boerrighters kwaliteit is over het algemeen niet om kopduels te winnen. Doordat Boerrighter het veld wel breed houdt zie je dat er enorme gaten ontstaan in het centrum van de verdediging van Vitesse. Daar moet je over de grond gebruik van maken.
Van het volgende voorbeeld krijg ik altijd al de kriebels als ik het aan zie komen. Van der Wiel komt met de bal aan de voet opstormen en kiest vervolgens voor de voorzet. Dat is om veel redenen een vreselijk slechte keuze. Ten eerste is een voorzet vanuit die positie makkelijk te verdedigen want de verdediger kan en de bal en de tegenstander in de gaten houden. De voorste centrale verdediger van Vitesse staat goed, ziet en de bal en heeft net Sigthorsson diep zien gaan. Ten tweede moet de voorzet van van der Wiel wel zo inchperfect zijn omdat de bal met een curve om de verdedigers en tussen de keeper en de verdedigers terecht moet komen. Een voorzet moet je ongeveer geven vanaf de gele positie. Dan kunnen de verdedigers niet de bal en de tegenstander in de gaten houden, wordt de bal teruggetrokken en is koppen daardoor makkelijker en voor een keeper moeilijker om de bal in te schatten.
Verder zie je dat er veel spelers van Ajax in en rond de 16 van Vitesse staan. Zelfs zoveel dat het overal 1 tegen 1 kan komen te staan. Als het overal 1 tegen 1 staat moet je dat uitspelen via de combinatie, want met een simpele 1-2 heb je dan al een overtal en is de kans op levensgrote kans... levensgroot. Als van der Wiel zijn man op zoekt, de 1-2 maakt met Sulejmani (naast hem) en daardoor in het grijze gebied komt moet een centrale verdediger uitstappen en kun je voorzetten op Sightorsson. Als Sulejmani er voor kiest om de andere kant op te draaien staat daar de Jong volledig vrij, moet de man van Eriksen stappen en komt Eriksen dus vrij. Beide opties zouden, mits technisch goed uitgevoerd, een grote kans opleveren.

 Deze bal levert geen enkel gevaar op en kan makkelijk worden onderschept:Het is niet allemaal kommer en kwel. Ajax speelde af en toe best goed op balbezit. Na zo'n goede periode van zo'n twee minuten waarin Vitesse overal wordt uitgespeeld krijgt Alderweireld de bal achterin en kan het weer opnieuw beginnen, zou je denken. Zonder druk besluit Alderweireld een lange bal op de diepgaande Boerrighter te geven. Die bal is 40 meter onderweg en nog makkelijker te verdedigen dan de bal van van der Wiel. Dit terwijl er meerdere opties zijn om over de grond in te spelen.

 Het verdere verloop is wel te raden. Balverlies.


Dan Ajax´ nieuwe spits Sightorsson. Ik vind Sightorsson erg goed in de 16 meter van de tegenstander. Daar buiten vind ik hem een stuk minder. Hij is niet de meest begaafde technicus en loopt bovendien veel te veel met de bal. Hier krijgt hij de bal van Anita en heeft hij de kans om uit te kaatsen en zo een driehoekje te maken met Eriksen.
 Dat doet hij niet waardoor hij zich in de problemen werkt. Hij worstelt zich hier uit omdat hij fysiek sterk is. Vervolgens krijgt hij nog een kans om te spelen.


Nu speelt hij wéér niet en brengt zichzelf opnieuw in de problemen.


Ook hier worstelt hij zich op fysieke kracht weer uit en geeft hem in derde instantie dan eindelijk af, maar dan staan er al zoveel spelers van Vitesse bij de situatie dat hij het probleem afschuift op Anita.


Anita schiet vervolgens blind langs de zijlijn naar voren en met veel geluk belandt de bal in de voeten van Eriksen die terug speelt op Vertonghen. In deze situatie verspil je kostbare tijd om tot aanvallen te komen en is de kans een stuk groter dat hij balverlies zou lijden en daarmee een counter van Vitesse zou inleiden.

2 opmerkingen:

  1. leuk blog heb je,

    ik vind je analyses heel interessant om te lezen, ik probeer de aanwijzingen wat betreft positionering toe te passen op mijn eigen spel. Ik hoop dat je hiermee doorgaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je. Ik heb het de laatste tijd erg druk dus er komen minder frequent analyses op te staan, maar ik doe er zoveel mogelijk dus hou het in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen