Visie: Opbouw, de controleur

Wanneer je speelt met een controleur en twee aanvallende middenvelders, moeten alle drie middenvelders beschikken over een goede techniek en over enige mate van inzicht. Voor de controleur is inzicht het meest belangrijk. Ik ben van mening dat inzicht, net als techniek, te leren is. 
Buiten dat de controleur belangrijk is (zowel bij balbezit als balverlies) in het geven van rugdekking, is de controleur ook ontzettend belangrijk in de opbouw. Bij het spelen van de opbouw, of het positiespel, gaat het er om steeds een linie van de tegenstander voorbij te komen. Veel tegenstanders zullen met 2 spitsen spelen. Er zijn verschillende manieren om die linie te passeren.
Allereerst moeten de posities goed bezet zijn. De backs moeten diep weg staan en de centrale verdedigers breed. Op deze manier komt er meestal een back vrij, die de keeper met een semi-lange bal kan bereiken. Deze bal brengt echter wel wat risico met zich mee en ik vind dat die bal alleen gespeeld mag worden wanneer er geen andere mogelijkheid is. De andere mogelijkheid is het inzakken van de controleur. Zodoende speel je achterin 3 (verdedigers) tegen 2 (aanvallers). Wanneer je de keeper nog meerekent speel je 4 tegen 2. In de praktijk ziet dit er zo uit: Xavi neemt hier de rol van controleur in (Busquets heeft de rol van centrale verdediger overgenomen van Puyol) en biedt zich in het midden aan, tussen de linies aanval en middenveld van de tegenstander.
*klik op de plaatjes voor een vergrote versieVervolgens draait hij door en kan de opbouw/positiespel verder gaan en zijn al 2 spelers van de tegenstander uitgespeeld:
Een paar seconden later zijn alle posities weer ingenomen, zien we weer (van Barcelona) 4 verdedigers en het middenveld in de punt naar achter:
De tegenstander hergroepeert zich, zakt massaal in en wil van daaruit druk zetten. Dit kost veel kracht want de spitsen worden constant uitgespeeld en moeten dan veel meters maken om de organisatie op orde te krijgen. Wanneer de organisatie vervolgens staat begint het weer van voren af aan. De centrale verdediger heeft de bal, de controleur biedt zich tussen de linies aan:
Na een omweg via de keeper en de andere centrale verdediger (blijkbaar vond Pique deze situatie te gevaarlijk) komt de bal er alsnog: de controleur krijgt de bal, kan opendraaien en de twee spitsen moeten weer corrigeren.Het spel vordert en dezelfde situatie doet zich weer voor. De centrale verdediger krijgt de bal, alleen de controleur staat te diep om aangespeeld te worden en brengt Pique hiermee in de problemen:Nu loopt de spits iets slimmer. Hij ziet of weet dat hij de controleur in zijn rug heeft en dus niet aanspeelbaar is en besluit druk te zetten op de centrale verdediger. Nu komt het volgende belangrijke aspect van een controleur aan bod. De controleur zorgt er namelijk voor dat de twee halfspelers √°ltijd een afspeelmogelijkheid hebben. Pique moet een moeilijke beslissing nemen, kiest er voor om de spits uit te kappen en de halfspeler in te spelen. Iniesta staat hier verkeerd, die had voor een makkelijkere oplossing kunnen zorgen:


Pique kan nog net met een halve sliding de pass versturen. De positie van de controleur is nu wederom enorm belangrijk. Xavi was te laat met inzakken, maar staat nu wel goed. Bij balverlies kan hij nu de spits opvangen, en wanneer de bal wel aankomt staat hij vrij voor de kaats:
Nu volgt de kaats van de halfspeler, die zonder controleur niet plaats had kunnen vinden en hem weer voor een moeilijke beslissing had gesteld. Nu is dat probleem er niet:De controleur staat nu met zijn gezicht naar de goal van de tegenstander en kan het spel verplaatsen/openen naar of de linksback die volledig vrij staat, of via de crosspass naar de buitenspeler (Xavi kiest hier voor het laatste): Door die crosspass is overigens weer een linie gepasseerd en doen 4 (!) middenvelders van Malaga niet meer mee en moeten corrigeren door terug te lopen.Villa (linksbuiten) neemt de bal goed aan en komt hierdoor (en door de snelle verplaatsing van Xavi) in een 1 tegen 1 situatie tegen de back.De linksback Abidal die al vrij was komt zelfs op waardoor het 2 tegen 1 is en een centrale verdediger moet uitstappen, het middenveld is door de crossbal veel te laat:


Door het uitstappen van de centrale verdediger komen twee spitsen (Pedro en Messi) gevaarlijk voor de goal om de voorzet van Abidal af te werken:De voorzet is matig, maar hij haalt er nog een corner uit. Het belang van de controleur is dus eigenlijk van levensbelang. Je hebt iemand die rugdekking kan geven bij eventueel balverlies, hij is tegelijkertijd de vrije man op wie uitgekaatst kan worden en hij staat altijd met zijn gezicht naar de goal van de tegenstander waardoor hij veel meer tijd heeft om van tevoren een oplossing te bedenken en die vervolgens snel uit te voeren. Wanneer barcelona had gespeeld met een 10 was dit niet mogelijk geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten