Visie: Opbouw, de 'ingezakte' spits

Zoals met veel termen zijn er ook verschillende definities van 'de spits'. De één vindt dat het een grote, sterke speler moet zijn die je als kapstok kunt gebruiken, de ander vindt dat een spits vooral snel moet zijn en een doelpunt moet kunnen maken. Er is nog een derde variant, namelijk de 'voetballende', of 'ingezakte' spits. Dit moet vooral een speler zijn die technisch erg sterk is en goed mee kan komen in het combinatie voetbal.
Ik denk dat je je speelwijze moet laten afhangen van de spelers die je hebt. Wanneer je geen sterke spits hebt kun je er geen opstellen en datzelfde geldt voor alle andere varianten. Barcelona speelt over het algemeen in de 3e variant, namelijk met Messi in de spits. In het plaatje hieronder zie je misschien beter wat ik bedoel, let op de positie van Messi, hij staat tussen de twee aanvallende middenvelders in, nog op de eigen helft:Het voordeel van zo'n speler is dat de tegenstander keuzes moet gaan maken. Een centrale verdediger zal nooit zo ver meelopen met de spits. Hierdoor kun je op het middenveld een man-meer situatie creëren. Mocht de verdediger wel meelopen, dan ligt het achterin helemaal open. Dat het moeilijk voor de tegenstander is om te bepalen hoe te verdedigen, helemaal als er nog andere positiewisselingen aan de orde zijn laat het volgende moment goed zien; de grijs onderstreepte verdediger heeft geen flauw idee waar hij zijn moet en rent dus maar terug:De positie van de spits geeft tevens ruimte voor andere aanvallers om te gaan lopen. Er ligt ruimte op de positie waar normaal een 'diepe' spits staat. De vleugelspits kan besluiten om naar binnen te trekken, zodat er ruimte komt voor een opkomende back en je op dat moment theoretisch 3-4-3 speelt:Allemaal hartstikke leuk, maar hoe werkt dat nu in de praktijk? Wanneer je met een ingezakte spits speelt, is het noodzakelijk dat de controleur switcht tussen zijn positie op het middenveld en achterin (zie de post over de controleur). De backs moeten diep weg staan zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte. Almeria (tegenstander) kiest er namelijk voor om de zijkanten vrij te houden en druk te zetten op de spits (Messi) en de twee aanvallende middenvelders (Xavi en Iniesta) om zo die spelers in elk geval niet aan de bal te laten. Op deze manier krijg je een 'ruit' op het middenveld:Doordat de backs ver naar voren staan en Almeria er voor kiest het centrum dicht te houden, kiest Mascherano (de controleur) er voor om de linksback (Maxwell) in te spelen:


Je kunt dan ook goed zien dat de spits zich ver heeft laten zakken maar de vleugelspitsen/buitenspelers het veld wel goed breed houden: Maxwell kiest voor de weg terug en de bal komt weer bij de controleur, die er voor kiest om precies hetzelfde te doen, maar dan naar de andere kant. Je ziet ook goed de rechtsbuiten ruimte maken voor de opkomende back:


De rechtsbuiten ziet vervolgens dat de back in een lastige situatie terecht gaat komen omdat hij onder druk gezet wordt. De ruimte die hij net gecreëerd heeft voor de back gaat hij nu zelf gebruiken om de back te helpen:


Hij ontvangt de bal, staat 1 tegen 1 tegen de back en gaat een actie maken. Inmiddels heeft de linksbuiten Villa hetzelfde gedaan als de rechtsbuiten (Pedro) net deed. Hij trekt naar binnen om aan de linkerkant ruimte te maken voor de opkomende back:


Doordat linksbuiten Villa naar binnen is gegaan weet de rechtsback van Almeria niet zo goed wat hij moet doen en besluit naar de ingezakte spits Messi te stappen. Hierdoor ontstaat er nog meer ruimte aan de linkerkant:
De naar binnen gekomen linksbuiten Villa komt in de bal en krijgt de bal. Op dat moment gaat de ingezakte spits Messi diep om de vrijgekomen ruimte achter de verdediging te bespelen. Op het moment dat Villa de pass naar Messi geeft houdt Maxwell even in om zijn eigen ruimte niet alvast dicht te lopen:Messi neemt de bal aan, linksback Maxwell maakt een loopactie naar binnen om de verdediger op het verkeerde been te zetten maar maakt dan alsnog de versnelling buitenom:En vervolgens schiet Maxwell op doel en raakt uiteindelijk de buitenkant van de paal:


Een ingezakte spits biedt dus ontzettend veel mogelijkheden om van positie te wisselen doordat de tegenstander keuzes moet maken en er daardoor ruimtes ontstaan en door van deze ruimtes gebruik te maken kunnen er kansen gecreëerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten