Analyse Vitesse - Ajax

Zoals beloofd vandaag mijn analyse van Vitesse - Ajax.
Omdat Ajax sinds de komst van De Boer altijd in hetzelfde systeem heeft gespeeld (op een incidentele 3-4-3 na) denk ik niet dat ik daar de nadruk op hoef te leggen. Eigenlijk wordt het nu een stuk een interessanter, want nu kunnen we het gaan hebben over details. Als Ajax 4-4-2 zou spelen zou het niet zo moeilijk zijn om een analyse te maken wat qua posities en positiespel beter moet. Nu gaat het om de details binnen het systeem om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken en de tegenstander zo moeilijk mogelijk. Een bekende uitspraak is:' Het team is zo sterk als de zwakste schakel'. Daar ben ik het grotendeels mee eens. In de zin dat als je kunt zorgen dat de zwakheden van je ploeg gecamoufleerd kunnen worden en je de sterke naar voren kunt laten komen je er als ploeg solide voor staat. En met solide bedoel ik niet dat er gevoetbald moet worden op z'n PSV's, maar dat er elke week, als ploeg, minimaal een 7 wordt gehaald.
Ajax heeft een serie van veertien overwinningen op rij behaald en dat hebben ze niet gedaan door de ene week een 9, en de andere een 4 te halen. Juist die solide basis is te leggen door de type spelers die je opstelt, of verschillende spelers complementair aan elkaar zijn en in welke mate ze geschikt zijn voor een positie. Met de wissel Janssen - Anita heeft iedereen kunnen zien hoezeer dat een effect kan hebben op een team. Toch blijft de formatie het allerbelangrijkst, maar zoals aangegeven ga ik het daar deze keer niet (veel) over hebben.

We beginnen maar meteen bij het begin. Ajax heeft de aftrap en Janssen laat na 16 seconden al zien waarom ik vind dat hij niet geschikt is voor het type voetbal wat Ajax wil spelen. Ooijer heeft achterin de bal en De Jong komt als rechtshalf de bal ophalen. Janssen en Enoh maken de driehoek compleet dus dat is allemaal prima:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Jong wordt ingespeeld en kaatst terug. Van mij had hij de bal wel mogen vasthouden, naar binnen draaien om vervolgens Vertonghen in te spelen (oranje pijl), maar soit, het is de eerste minuut. Wat Janssen vervolgens goed doet is de ruimte die De Jong gaat laten vallen in lopen om daar aanspeelbaar te zijn. Dat doet hij niet al teveel dus dat verdient al een applausje:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Jong loopt goed een paar meter door zodat er ruimte komt voor Janssen. Het meest logische zou zijn dat Janssen uitkaatst op De Jong zodat die kan openen naar de andere kant of misschien verder kan combineren door het centrum. Enoh mag wat mij betreft dieper staan zodat hij ruimte maakt voor De Jong en op dat moment even fungeert als linkshalf, maar als je een middenveld met De Jong, Janssen en Enoh opstelt kun je natuurlijk niet téveel verwachten:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nu komt het grote probleem. Janssen is niet gewend om zo te voetballen. Janssen was bij Twente gewend om opportunistisch te spelen en gebruik te maken van zijn lange trap. In plaats van op balbezit te spelen heeft hij geleerd om (bedankt KNVB-visie!) in elke situatie proberen scoringskansen te creëren. Het idee wat hij heeft is niet eens zo heel gek, alleen moet je dit doen wanneer je op de 16 staat te combineren en er verder geen ruimte is om iets anders te doen. Dit slaat in deze situatie helemaal nergens op. Hij wil de bal met buitenkant voet (gebruikte die zijn buitenkant maar eens in de combinatie) in de diepte op een diepgaande Van der Wiel spelen. Dat Van der Wiel niet diep gaat heeft hij natuurlijk niet gezien, wat aangeeft dat hij overzicht mist wanneer het snel gaat en moet in de kleine ruimte, dus hij geeft hem gewoon:


Zelfs als Van der Wiel had gelopen was het nog een schieronmogelijke bal geweest. Dus in plaats van op balbezit te spelen en de tegenstander veel te laten lopen, want dat moeten ze op dit moment doen, geeft hij de bal aan de tegenstander.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een halve minuut verder heeft Janssen er blijkbaar al geen vertrouwen meer in en dus zien we een beeld wat we zo vaak van hem zien, wijzend dat iemand naar een ander moet spelen. Ik heb even een situatie uitgetekend hoe hij het zou kunnen doen. Hij kan in de bal komen, de bal afschermen, vervolgens Bulykin in spelen en zelf door lopen. Hij kan ook in de bal komen en zelf terugspelen op Vertonghen of Blind. Hij kan ook, eenmaal aan de bal, Ozbiliz in spelen. Maar hij kiest er voor om niets te doen. Ik heb me de laatste tijd zitten ergeren aan de positieve verhalen over Janssen, alsof hij ineens een stuk beter is gaan spelen en Ajax op sleeptouw neemt. Janssen geeft als linkshalf, met ruimte, af en toe geniale ballen. Daar is niets op af te dingen. Maar net zoals je aan de spits die wel goals kan maken maar niet mee kan voetballen niet zoveel hebt, heb je nog minder aan een middenvelder met een goede linker die verder niets kan:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aisatti is daarentegen een speler waar ik emotioneel van wordt. En dan bedoel ik dat niet op een sentimentele manier, maar op een manier dat ik verschrikkelijk kan genieten van hem en me ook dood kan ergeren aan hem. Ik vind namelijk dat hij zich veel te vaak veel te makkelijk laat wegzetten. Maar wat kan die jongen voetballen zeg. Hij laat zien hoe het moet als middenvelder bij Ajax. Hij komt in de bal en ontvangt een pass van Ooijer:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In tegenstelling tot anderen neemt hij de bal aan en speelt Van der Wiel in. Sommigen zeggen dan:' Tjah, dan had Ooijer net zo goed Van der Wiel in kunnen spelen, nu heb je theoretisch gezien meer kans op balverlies omdat je meer balcontacten hebt.'. Dat klopt, daarom is het zo belangrijk dat elke speler van Ajax een technische ondergrens heeft die behoorlijk hoog is (dus horen Janssen, Sightorsson en Enoh af te vallen). Het grote voordeel van deze bal is namelijk dat Van der Wiel meteen met het gezicht naar zijn tegenstander staat en dus een actie kan maken. Als hij de bal van Ooijer zou krijgen zou hij met de rug naar de tegenstander staan en had die makkelijk druk kunnen zetten. Dan moet Van der Wiel weer terug naar Ooijer of zelfs naar Cillissen en schiet je dus geen meter op:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van der Wiel staat nu in deze positie en kan bezig zijn met aanvallen. Je ziet het ook aan de tegenstander, die deinst terug; is in een achterwaartse beweging en Van der Wiel in een voorwaartse. Aisatti doet het keurig door onder Van der Wiel te blijven zodat hij altijd terug kan en Aisatti niet de ruimte van De Jong dicht loopt. Zo heeft Van der Wiel drie opties om uit te kiezen. Hij kan terugspelen op Aisatti, diep spelen op De Jong of zelf de actie maken. In het begin van het seizoen stond De Jong rechtshalf. De Jong gaf die pass ook wel eens maar ging dan zelf weer diep. Met als gevolg dat Van der Wiel Sightorsson (toen spits) niet in kon spelen, zelf geen actie kon maken (geen ruimte) en ook niemand onder hem kon in spelen (De Jong ging diep). En dan krijg je het vreselijke beeld dat je zit te kijken naar backs die CV's inspelen, CV's die backs inspelen, CV's die middenvelders in spelen die uitkaatsen op CV's. CV's die keepers inspelen... Afijn, je begrijpt het idee:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van der Wiel kiest er voor om een actie te maken. Of dat de meest verstandige keuze is in deze positie is de vraag, maar meestal lukken die acties van Van der Wiel goed en kan hij doorstomen. Ik vind dit dus een goede keuze. Hij passeert zijn tegenstander binnendoor en komt in de volgende situatie. De man van Aisatti laat zijn directe tegenstander vrij en stapt door op Van der Wiel. In deze situatie is het voor Aisatti het beste om niets te doen. Dit is typisch zo'n situatie waarin je beter kunt blijven staan dan kunt lopen. Trainers die altijd maar roepen dat er 'bewogen' moet worden zijn wat mij betreft ook niet de slimste. Als Aisatti nu gaat bewegen brengt hij alles en iedereen in de problemen:


Zo heeft Van der Wiel opnieuw de keuze. Of hij speelt De Jong in, of hij zet zijn eigen actie door (naar rechts) of hij speelt terug op Aisatti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Helaas speelde hij de bal net iets te ver voor zich uit waardoor hij in duel kwam met Van der Heyden (ex-Ajax). Dat duel wint hij met enig geluk waardoor hij de bal nog heeft. Aisatti staat er nog steeds onder dus die kan hij makkelijk in spelen. Vervolgens vinden veel trainers dat Aisatti dan De Jong in moet spelen zodat De Jong open kan draaien en verder kan spelen:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daar heb ik een aantal problemen mee. Ten eerste kan De Jong niet zien wat er in zijn rug gebeurd. Dat is voor het open draaien niet zo'n ramp want dat kan Aisatti coachen. Wat Aisatti echter niet kan coachen is hoe de rest staat. Als De Jong hier open zou draaien zou hij maar twee opties hebben gehad. Of hij moet zich wéér omdraaien en terugspelen, of hij dwingt Bulykin diep te gaan omdat er verder geen afspeelmogelijkheden zijn. Omdat dit een gedwongen pass zou zijn zouden de Vitesse-verdedigers zich daarop in kunnen stellen.
De veel betere optie voor De Jong is om uit te kaatsen op Aisatti. Dat kost minder tijd dan draaien en Aisatti heeft het voordeel dat hij de situatie al overziet. Dus of De Jong nu een man in zijn rug zou hebben of niet, hij moet áltijd voor de korte kaats gaan. Dan ben je niet gedwongen om passes te geven en creëer je de tijd om de goede momenten te kiezen om diep te spelen. Daarom is De Jong wél geschikt als spits, want hij doet dit bijna altijd, of hij nu in deze positie staat of op de rand 16:


Voorwaarde is natuurlijk wel dat Aisatti door loopt en zich ook aanbiedt. Ook daar zit een verschil met andere spelers van Ajax. Er is bijna geen speler te vinden die doorbeweegt, anders dan dat ze blind de diepte in lopen. Eriksen, Anita en Aisatti zijn de enige regelmatig spelende Ajacieden die dat doen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Jong legt de bal bijna dood neer voor Aisatti zodat die er verder mee kan. En dan zie je allerlei opties tevoorschijn komen. Hij kan verder combineren met Enoh, hij kan terugspelen naar Vertonghen die kan openen naar de andere kant, hij kan Bulykin in spelen als die in de bal komt en hij zou zelfs een twee tegen één-situatie met De Jong op het middenveld kunnen uitspelen. Dat zijn dus vier (!) opties, ten opzicht van de gedwongen pass die De Jong anders zou moeten geven:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulykin kiest er niet voor om in de bal te komen maar om diep te gaan. Doordat Bulykin niet gedwongen aangespeeld moest worden maar zelf het moment kan kiezen kan hij uit de rug van de linkercentrale verdediger lopen. Voor Vitesse dus minder kans om de bal te onderscheppen. Deze speelwijze is zelfs verdedigend gezien de betere optie:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De bal komt goed aan en het is meteen een gevaarlijke situatie. Neemt Bulykin die bal goed aan dan staat hij één tegen één of zelfs één op één op de keeper:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Over functionele techniek gesproken. Ik heb in de analyse van de kampioenswedstrijd van vorig seizoen tegen Twente een gifje gemaakt (http://voetbalhetismaareenspelletje.blogspot.com/2011/05/analyse-ajax-twente.html) waarin Ajax zich bij een bal van de keeper zich onder de druk vandaag speelt. Cillissen probeert dit ook met Enoh. Enoh heeft alleen het probleem dat hij een beperkt aantal kwaliteiten heeft, en directe passing is er daar niet één van. Die mag daarom nooit opgesteld worden als CVM:


Meer woorden wil ik er ook niet aan vuil maken. Ik hoop dat De Boer hem heeft opgesteld zodat hij verkocht kan worden, want dit kan bij Ajax niet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik zei even hiervoor dat Aisatti, Anita en Eriksen de enigen waren die het spel snappen hoe het gespeeld dient te worden. Ik vergeet dan een vaak verguisd persoon. Daley Blind is namelijk ook iemand die het goed snapt en technisch de beste verdediger bij Ajax is.
Blind heeft de bal en passt (met rechts!) naar de inkomende Bulykin:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blind blijft vervolgens niet staan maar loopt door waardoor Bulykin kan kaatsen. Bulykin is wat dat betreft een onderschatte speler, want die kan heel behoorlijk meevoetballen voor zo'n logge spits. Zijn kaats is in elk geval tien keer beter dan die van Sightorsson:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blind zit vervolgens in een wat lastige situatie. Want er is verder niemand aanspeelbaar en dus moet hij iets anders verzinnen. Hij kapt achterloos zijn tegenstander uit, achter zijn standbeen langs en met rechts (!):


Technisch gezien bijzonder knap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vervolgens gaat Bulykin diep en geeft hij ook nog eens een steekbal die perfect op maat is:
En dan is Jánssen een belangrijke en goede speler voor Ajax!? Die mag qua techniek, snelheid van handelen en inzicht de schoenen van Blind nog niet poetsen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Overall ben ik tevreden met het seizoen wat De Boer met Ajax heeft gedraaid. We mogen met z'n allen hopen dat De Boer niet weer gekke dingen gaat uithalen met Anita, Janssen en De Jong. Ik ben daar nog niet zo zeker van als ik hoor welke spelers De Boer wil aantrekken. Desalniettemin heeft De Boer altijd op tijd de juiste oplossingen gevonden dus ik heb wel vertrouwen in het komende seizoen.

4 opmerkingen:

 1. Beste Vandefilm,

  Leuke analyse wederom, erg interessant om ook eens gefundeerd commentaar te lezen in plaats van onderbuikpraat.

  Ga jij ook de wedstrijden van het nederlands elftal analyseren? Met jouw analyses in het achterhoofd krijg ik de indruk dat het totaal niet goed staat momenteel. Het lijkt erg op het Ajax van de eerste helft van dit seizoen (tikkie breed, tikkie terug, backs in de problemen, bal onder druk naar de keeper, lange bal, balverlies). Ben jij ook van mening dat het totaal onbegrijpelijk is dat Anita (of een type Anita) niet is geselecteerd en ook hier de missende link is? Ik ben echt geschrokken van het niveau gisteren en heb het idee dat Ajax vele malen verder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste P. van Leeuwen,

  Bedankt, altijd leuk om positieve reacties te ontvangen.

  Ik was het wel van plan en in de wedstrijd van gisteren (hoewel ik het niet volledig heb gezien) zag ik een aantal opvallende dingen. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er niet met de punt naar achter wordt gespeeld. De Jong is een type anita, alleen vind ik die minder goed in het combineren. Ik had anita altijd meegenomen en hem met de jong laten uitvechten wie er controleur zou moeten spelen. De opbouw verloopt verschrikkelijk moeizaam omdat er een controleur mist.

  Het niveau van de opbouw en het positiespel was dan weliswaar dramatisch, ik zag wel weer de degelijkheid die er op de WK ook was. Als nederland tegen goede tegenstanders in zakt en countert kunnen ze best ver komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt inderdaad allemaal wel degelijk (hoewel Slowakije er een aantal keer gevaarlijk uitkwam) en op de counter zal er inderdaad best wat gecreëerd kunnen worden. Toch ben ik bang dat als de goede tegenstanders veel druk zetten zelfs het counteren onmogelijk wordt en kansloos wordt verloren. Dit liet de oefenwedstrijd tegen Duitsland ook al zien.

  Verder vraag ik mij af of countervoetbal hetgeen is waar we naar moeten streven. Het mag dan resultaten opleveren, mooi is het niet. Wat dat betreft heb ik heimwee naar 1998 en 2000, wat was het toen goed in vergelijking met nu...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent dan idd afhankelijk van de tegenstander. Als het de tegenstander lukt om er door te combineren (zoals brazilie op de WK) dan heb je een vreselijk groot probleem en moet je hopen dat je verdedigers en keeper erg in vorm zijn en de spitsen van hen iets minder.
  Als de tegenstander het niet lukt om er door te combineren dan is het zeer effectief want dan kun je profiteren van de ruimte die zij weggeven.

  Natuurlijk moeten we niet naar countervoetbal streven, maar als cruijff er niet bij ajax was geweest was heel nederland (incluis ajax) wel die kant opgegaan. Nu kan ajax weer het lichtende voorbeeld worden en hopelijk pakt de KNVB dat na een aantal jaar op.

  BeantwoordenVerwijderen