Visie: Punt naar voren, of naar achteren? (2)

Ik heb al in het kort uitgelegd waarom ik vind dat het spelen met twee aanvallende middenvelders beter is. Ik zal met behulp van wat beeldmateriaal verder uitleggen waarom je met dit middenveld beter staat, minder meters hoeft te maken bij het druk zetten, beter kunt opbouwen en makkelijk posities van elkaar kunt overnemen. In de opbouw zou het team zo moeten staan: achterin 4 man met de backs licht vooruit geschoven (linksback abidal heeft de bal), het middenveld met één controleur en twee aanvallende middenvelders. Voorin twee buitenspelers die de zijkant bezet houden en in de spits staat messi, die speelt als ingezakte spits en niet als diepe spits (type kluivert). Op deze manier zijn de meeste driehoeken mogelijk. Bijvoorbeeld de driehoek controleur-linkshalf-rechtshalf, of linksback-linkshalf-linksbuiten, of spits-linkshalf-rechtshalf etc.

Klik op de plaatjes voor groter formaat.
Nog een voorbeeld van dezelfde wedstrijd bij balbezit tegenstander:Vier verdedigers, waarbij de back aan de andere kant (alves) naar binnen knijpt. Backs die áltijd voor de centrale verdedigers moeten staan, zodat de centrale verdedigers kunnen beslissen om te stappen voor buitenspel. Op het middenveld 1 controleur en twee aanvallende middenvelders om druk te zetten (staan hier zelfs erg ver vooruit). Voorin een rechtsbuiten die naar binnen knijpt om druk te helpen zetten, een spits die de man met bal gaat afjagen en een linksbuiten die de back vrij laat om een eventuele pass eruit te halen en meteen druk zal gaan zetten (zie plaatje hier onder) wanneer de back ingespeeld gaat worden (helaas staat de stand in beeld, maar je kunt villa (linksbuiten) wel goed bij de back zien die vervolgens alleen maar de lange bal kan spelen: Je ziet (hieronder) nu nog duidelijker hoe het middenveld staat. Je ziet Puyol instappen om de aanvallers buitenspel te zetten op de naderende lange bal.
Hoewel dit al een voorbeeld is van hoe je makkelijk druk kunt zetten (de tegenstander vastzetten in de hoek)  in deze formatie zal ik ook laten zien hoe het middenveld moet uitstappen: de centrale middenvelder van malaga wordt ingespeeld. Xavi (aanvallende mid) stapt meteen uit om druk te zetten. Mocht hij terugspelen zal messi (spits) doorjagen op de centrale verdediger, iniesta (rechtshalf) de man van messi overnemen en pedro (rechtsbuiten) de andere centrale verdediger vastzetten. In dit voorbeeld zet Xavi echter zo goed druk dat hij de bal veroverd en daardoor messi en pedro meteen in een levensgevaarlijke 2 tegen 2 situatie manoeuvreert:
Xavi verovert samen met Messi de bal:Als laatste het overnemen van posities. In dit voorbeeld kiest Pique (centrale verdediger) er voor om door te jagen/dekken, Busquets (controleur) hoeft maar een paar meter te zakken om de positie van Pique over te nemen: Pique (centrale verdediger) dekt door op de man met bal waardoor weer de driehoek van het middenveld zichtbaar is, de drie spitsen, waarbij de rechtsbuiten Pedro ook nog komt helpen met druk zetten. Achterin zie je Busquets teruglopen om positie te kiezen naast Puyol en zo de positie van Pique over te nemen. Duidelijk te zien dat hij daarvoor maar een paar meter hoeft te zakken.
Zoals gezegd heeft dit alleen te maken met inzicht van de spelers en niet zozeer met overige individuele kwaliteiten. Deze afspraken kun je ook maken met jouw A1, C2 of D3.

4 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Erg interessant om te lezen. Ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw visie op het druk zetten en het oppakken van het middenveld op het moment dat beide teams in de punt naar voren spelen. Hoe zou jij dit doen? Ik zie je reactie tegemoet op mijn email: dh_81@live.nl

  Groeten,
  Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ben ik ook benieuwd naar. Wij spelen nl altijd in 4-3-3 met de punt naar voren. Verleden zondag speelden wij tegen de leider die in dezelfde formatie speelt, alleen kwam er centraal op het middenveld vaak een man vrij te staan bij hen die dan ook de bal kreeg. Het loopt vaak fout bij ons wat betreft druk zetten. Zou u soms kunnen illustreren hoe de ploeg best beweegt bij het druk zetten wanneer de tegenstander de bal achteraan heeft. U kan uw reactie opsturen naar nielshamels@hotmail.com

  groeten,

  Niels

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rechtsvoor druk laten zetten op hun linkshalf en zodra de bal richting hun linksback wordt gespeeld vol oversteken en de linksvoor de rechtshalf laten overnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jaap,
  Dat kan, maar als zij backs hebben die diep staan en ze via het middenveld die back kunnen bereiken staat je eigen back 2 tegen 1. Beter is om vanuit de verdediging door te schuiven.

  BeantwoordenVerwijderen