Analyse Twente - Ajax

Het nieuwe seizoen is weer begonnen! Dit seizoen zal ik vanaf het begin proberen alle wedstrijden van Ajax te analyseren, mits ik de tijd er voor heb. Ajax is afgelopen seizoen kampioen geworden, en dus wordt het tijd om kritisch te worden. Ik ben positief ingesteld en probeer naar de kwaliteiten van spelers (en trainers) te kijken en niet naar de zwakheden. Kwaliteiten kun je namelijk gebruiken, zwakheden niet. Dit is iets wat veel (jeugd)trainers in mijn ogen verkeerd doen. Er wordt vaak de nadruk gelegd op wat een speler niet kan. 'Die speler kan geen man passeren en kan dus niet gebruikt worden als buitenspeler'. Maar misschien heeft die speler wel de kwaliteit om een voorzet van de achterlijn te geven zonder daarbij zijn man te passeren. Of hij is heel goed in de combinatie waardoor hij op een andere manier vrijgespeeld kan worden. Bij een club als Ajax is dit minder van importantie, omdat Ajax de mogelijkheden, in ieder geval in Nederland, heeft om spelers met bepaalde kwaliteiten aan te trekken en ook de beste jeugd van Nederland aan te trekken (dit laatste gaat al een tijd lang niet goed, maar dat is een ander onderwerp).

Dan over de wedstrijd. Na afloop waren de meeste mensen te spreken over het spel van Ajax en Twente had met enig geluk gewonnen. Hoewel dit waar is, vind ik dat Ajax te weinig kansen heeft gecreëerd en dat komt omdat het positiespel nog veel beter kan. Vergeleken met vroegere tijden is het al een wereld van verschil, maar dat heb ik eind vorig seizoen al aangegeven, nu is het zaak om door te groeien. Aan de top (van Nederland) komen is moeilijk, maar er blijven is immers moeilijker.

Ik heb in mijn eerdere analyses Anita veelvuldig geprezen om zijn positie kiezen en zijn voetballend vermogen als controleur. Het lijkt er op dat de Boer nu Janssen die rol heeft gegeven. Ik vind dat Janssen dit nog niet overtuigend doet. Hij wisselt veel mindere momenten af met enkele goede. Ik zal een aantal voorbeelden geven.
Alderweireld krijgt achterin de bal en gaat opbouwen. Janssen staat als controleur achter zijn tegenstander. Om vrij te lopen zal hij of schuin naar voren moeten lopen of schuin naar achter:

*Klik op de plaatjes voor een vergroting



Janssen blijft echter achter zijn man lopen, waardoor Alderweireld naar de zijkant speelt. Nu vind ik dat Alderweireld ook wel wat verder door had mogen lopen, maar soit. Als Janssen was doorgelopen was hijzelf wellicht aanspeelbaar geweest. Als hij zich had laten inzakken waren hij en de Jong aanspeelbaar geweest. Het voordeel van een controleur die zich een paar meter laat zakken is dat je de half (in dit geval de Jong) ook de ruimte geeft een bal aan te nemen:


Nu Janssen dit niet doet loopt hij alles ruimtes op het middenveld dicht. De Jong is praktisch niet aanspeelbaar en hij loopt ook de passlijn naar Sigthorsson dicht. De gele gebieden zijn de ruimtes die Sightorsson en de Jong hadden gehad wanneer Janssen weg was gebleven:


Het volgende voorbeeld is haast een exacte kopie. Alderweireld heeft de bal achterin en Janssen gaat weer achter zijn tegenstander lopen in plaats van vrij te lopen in de ruimte:


Omdat Janssen dit niet doet kijkt hij naar Eriksen en Eriksen duikt dan het gat in. Het probleem daarvan is dat Eriksen een tegenstander meeneemt en dus niet echt vrij komt. Janssen staat ook niet vrij doordat hij in de rug staat van zijn tegenstander:



Alderweireld speelt toch Janssen in en dit leidt meteen tot balverlies.

Nog een voorbeeld. Alderweireld krijgt de bal terug van Boilesen. Dit is het moment waarop Janssen moet blijven staan en Alderweireld moet laten opkomen:


In plaats daarvan loopt Janssen eerst nog een stuk met zijn man meer vooruit en blijft pas staan op het moment dat zijn directe tegenstander druk gaat zetten naar Alderweireld. Dat is te laat. Alderweireld kan op dit moment alleen nog maar vooruit:



Het volgende moment gaan er ook veel dingen mis. Janssen coacht Alderweireld in elk geval goed dat hij vooruit moet spelen, maar vervolgens komt er niemand in de bal. De Jong loopt weg, terwijl hij degene zou moeten zijn om het driehoekje met Janssen te maken. Sulejmani staat stil en doordat Sulejmani daar staat is er ook geen ruimte voor Sightorsson:


Door toeval doet Janssen het meteen in de minuut er na wél goed. Hij biedt zich eerst goed aan bij Blind:


Blind kiest er echter voor om breed te spelen op Alderweireld. Janssen kijkt al achterom en kan waarschijnlijk niet geloven hoe vrij hij komt te staan. Hij staat nu op de positie waar hij al de voorgaande situaties had moeten staan:


Alderweireld kan hem nu wél inspelen:



Nu komt Janssen in de positie waarin hij moet staan, met het gezicht naar de goal van de tegenstander en dan is hij met zijn pass levensgevaarlijk. Hij geeft hem nu cross op Sulejmani die er een corner uit haalt:


Het is jammer dat hij dit niet vanaf het begin deed, want dan was Ajax nog gevaarlijker geweest en had Ajax wellicht snel gescoord. Nu duurt het vaak te lang. Ook betwijfel ik of dit bewust positie kiezen van Janssen was. Zoals ik al zei leek het er meer op dat hij toevallig in die positie kwam omdat hij in eerdere instantie aanbood bij Blind.

Met laatst genoemde wil ik verder. Niet om kritisch op te zijn, maar om juist een voorbeeld te geven van een speler die zijn kwaliteiten en zijn zwakheden kent en daarmee weet om te gaan. Daley Blind wordt nogal eens verweten te slap te zijn, in de selectie te zitten vanwege zijn vader, traag te zijn en voetballend zou hij te kort komen. Ik heb een aantal voorbeelden dat dit in mijn ogen tegen spreekt.

Ten eerste vind ik dat Blind een van de weinige echt goede opbouwende verdedigers van Ajax is. Ik vind zijn inspeelpass erg goed, maar belangrijker, hij weet wié hij in moet spelen. Blind krijgt de bal achterin en gaat onder druk gezet worden door Berghuis. Negen van de tien verdedigers zou nu de back in spelen:


Het probleem hiervan is dat Boilesen de bal ver achterin krijgt met de rug naar de goal van de tegenstander en dus nooit vooruit kan spelen wanneer er druk op hem wordt gezet. Dan kan hij alleen terug op de keeper die een ros naar voren geeft. Blind kiest daarom de goede optie door het midden, in de persoon van Ebecilio die er nog stond, in te spelen (dit doet hij nota bene met rechts!):


Wanneer Ebecilio nu kaatst op Boilesen staat Boilesen met zijn gezicht vooruit en kan dus ook meteen een volgende oplossing vooruit bedenken. Dit doet Ebecilio ook en daardoor kan Boilesen Sightorsson in spelen:



Sightorsson draait vervolgens knap weg bij zijn tegenstander en daaruit ontstaat een kans. Daarom is de opbouw zo verschrikkelijk belangrijk, want het zorgt er voor dat de aanvallers ruimte hebben om kansen te creëren.

Wanneer je snel de bal terug wilt veroveren bij balverlies zul je heel kort, of zelfs voor je man moeten verdedigen/druk zetten. Twente kopt een bal weg uit de eigen 16 na een afgeslagen aanval van Ajax:


Vervolgens zijn én Ebecilio én Boilesen te laat bij de afvallende bal en is die voor een twentenaar:


De bal valt in het volgende niemandsland:


En wie is daar het eerste bij? Juist. Ten eerste geeft dit aan dat Blind wel aan het opletten is en ten tweede betekent dit dat hij het inzicht en durf heeft om daar als centrale verdediger in te stappen en daarmee een counter te voorkomen. En het is niet dat de spits van Twente er geen moeite voor doet:


Soms is anticiperen op een pass van de tegenstander al genoeg. Blind ziet, in tegenstelling tot de spits van Twente, wél hoe er gespeeld gaat worden:

*Klik voor de gifjes op de plaatjes



Volgende voorbeeld hoe hij op een slimme manier Janko van de bal afzet. Niet door fysieke kracht maar door eerst op buitenspel te spelen en de spits vervolgens in te sluiten:



Dan de situatie waaruit de penalty voor Twente komt. Ook hier stapt Blind goed in en anticipeert op de situatie:



Ik had het al over het feit dat Blind zijn kwaliteiten kent. Hij weet dat hij het kopduel van Janko niet kan winnen. Dus gaat hij het (kop)duel niet aan maar zet meteen daarna druk zodat hij alsnog de bal onderschept (weliswaar met een overtreding):



En weer stapt hij goed in en komt voor zijn man. Let ook op de manier waarop hij zich in de seconden er voor opstelt:



Hij mag dan misschien niet de snelste en de sterkste zijn, maar hij is zeker een van de slimsten. En fysieke kracht kan nog komen, zijn vader was immers ook een laatbloeier. Dit is precies wat Ajax altijd beter maakte dan de rest van Europa. Jeugd die fysiek misschien zwakker is dan de tegenstander en daardoor misschien wel eens potjes verliest, maar daar later alleen maar beter van wordt wanneer het fysieke verschil weg, of minimaal is. En juist dit zo belangrijke punt lijkt vergeten te zijn in de jeugdopleiding van Ajax.

2 opmerkingen:

  1. Weer een leuke analyse! Ik hield vorig jaar je blog al in de gaten en dat zal ik zeker dit jaar weer doen. Ik moet zeggen dat mijn kijk op voetbal er wel door veranderd is en alleen maar positief. Ik vroeg me het volgende af: komen er nog meer analyses van Ajax? Je zegt namelijk dat je er meer probeert te analyseren, maar misschien heb je het wel te druk. Ik vind ze namelijk erg interessant, net als de analyses van Barcelona trouwens. En hoe ben jij aan deze kennis en inzichten gekomen? Alvast bedankt en ga zo door;)

    Groet,

    Bob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb sinds kort een nieuwe pc, daarom heb ik tot nu toe niet meer geanalyseerd. Ik hoop dat ik er vandaag aan toe kom om er weer een te maken.
    Deze kennis en inzichten heb ik voor een deel zelf bedacht, voor een deel gekregen door te praten met allerlei (jeugd)trainers en voor een deel door te luisteren naar Cruijff. En dan haal je overal natuurlijk uit datgene waarvan ik denk dat het goed is.

    BeantwoordenVerwijderen