'Tegenstanders zetten nooit druk op Barcelona'

Ik gebruik Barcelona vaak als voorbeeld en ik heb inmiddels al wat reacties gekregen van mensen die menen dat positiespel ook makkelijk is wanneer je niet onder druk gezet wordt. Ik probeer altijd uit te leggen dat Barcelona onder de druk uit kan voetballen en het dus niet een kwestie is van het niet willen, maar het niet kunnen van de tegenstander. Hier een voorbeeld ter illustratie.

Centrale verdediger Abidal heeft de bal en gaat beginnen met het positiespel en zal andere centrale verdediger Pique gaan inspelen:

*klik op de plaatjes voor een vergrote versie



Dit is het moment voor Hercules om druk te gaan zetten. Er zijn alleen een aantal problemen voor Hercules. Ze spelen in een 4-4-2 formatie, waardoor de controleur van Barcelona vrij gaat komen, zijn man loopt bij hem weg. Een ander probleem is dat de spelers in de gele vakken niet kantelen, waardoor ze lucht staan te dekken, de ruimte niet klein maken en het voor Barcelona dus relatief makkelijk maken om in 2e instantie onder de druk uit te voetballen:



Pique neemt de bal vervolgens aan en speelt de rechtsback in. Doordat Hercules maar met een deel van het team druk zet zie je dat de controleur van Barcelona vrij staat. Belangrijk is op dit moment de loopactie van halfspeler Xavi. Die zakt in waardoor hijzelf vrij komt en de passlijn naar voren vrij komt:




Hercules zet dus wel degelijk druk op Barcelona. De meeste teams zetten op deze manier druk omdat 'men' bang is om met de hele ploeg druk te zetten. Dan zou er teveel ruimte voor de tegenstander achter de verdediging ontstaan. Dat klopt, maar daarvoor is de buitenspelval uitgevonden. Maar over buitenspel denken de meeste trainers ook hetzelfde, het is 'te gevaarlijk'. En dus zetten 99 van de 100 profteams op deze manier druk, een beetje half-half.
Rechtsback Alves heeft dus drie opties, en kiest voor de meest diepe, spits Messi. Je ziet wel dat Hercules de ruimtes probeert klein te houden, maar door dat rechtsbuiten Pedro zich aan de zijkant aanbiedt, halfspeler Xavi naast hem en spits Messi in het centrum, heeft Alves toch genoeg afspeelmogelijkheden en is de controleur Busquets helemaal vrij:



Messi krijgt dus de bal aangespeeld, heeft al lang gezien dat controleur Busquets vrij is en doordat halfspeler Xavi was ingezakt en de speler van Hercules de pass er probeerde uit te halen staat hij ook vrij en kan Messi dus kiezen. Hij kiest voor om uit te kaatsen op Xavi:


Xavi kan nu met de bal aan de voet naar voren lopen en opnieuw creatieve oplossingen naar voren bedenken. Het is dus niet zo dat Barcelona niet onder druk gezet wordt, want de meeste teams komen niet op een voetballende manier uit deze situatie. Barcelona is het enige team is dat zich wél uit deze situaties kan voetballen. En dat heeft weer te maken met de manier van opleiden bij de jeugd (waar Messi, Xavi en Iniesta bijvoorbeeld opgeleid zijn) en de manier van spelen, die altijd hetzelfde is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten