Visie: Opbouw, druk zetten.

Wanneer je titel van deze post ziet denk je misschien:' Wat heeft druk zetten met visie of de opbouw te maken?' Als je aanvallend wilt voetballen, met het meeste balbezit, dan is vroeg druk zetten de enige manier om de bal te heroveren. Ook heeft deze manier van spelen gevolgen voor de opbouw, zowel voor eventueel balverlies als er na. Een 4-3-3 opstelling met op het middenveld één controleur en twee aanvallende middenvelders is de beste opstelling om alle spelers rugdekking te geven zonder veel te hoeven lopen. Wanneer rugdekking verzorgd is, is het makkelijker om druk te zetten bij balverlies. Op dit moment is Barcelona het enige team in de wereld dat zo durft te voetballen. Ik neem de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Hercules als voorbeeld.

Barcelona is in de persoon van aanvallende middenvelder Xavi aan de bal en staat op het punt rechtsbuiten Messi aan te spelen:
 Messi neemt de bal aan en gaat een actie maken:


 En hij verliest daarbij de bal. Hij doet dit op een positie waar hij rugdekking heeft van rechtsback Alves en daar achter staat nog controleur Busquets:
Op het moment dat de speler van Hercules aan de bal komt is het spel op de wagen, hij wordt zo snel mogelijk door alle omringende spelers vastgezet. Dit kan, omdat er dus twee spelers achter staan (waarvan één zonder man) die meteen druk naar voren kunnen zetten:


Hercules is een goed team dat niet in paniek raakt bij het minste of geringste. De man die de bal krijgt aangespeeld neemt de bal rustig aan:


 En probeert weg te draaien bij controleur Busquets. Let op de kleine ruimte waarin hij moet voetballen en de positie van rechtsback Alves. Alves staat zo dicht op de bal dat bij een verkeerde beweging van de speler aan de bal hij kan instappen, staat in de passlijn naar de man aan de buitenkant en heeft nog genoeg ruimte om bij een steekpass terug te kunnen komen:Door de kleine ruimte kan controleur Busquets de bal van hem wegtikken. Hij doet dit ietwat ongelukkig waardoor de andere speler van Hercules aan de bal komt. Alves hersteld om opnieuw positie te kiezen en vol druk te zetten wanneer zijn man ingespeeld zou worden:Het laatste gebeurt. De man van Alves wordt ingespeeld maar het druk zetten van Barcelona gaat door. Rechtsbuiten Pedro is niet alleen goed omdat hij veel goals maakt, maar ook doordat hij pijlsnel is, wat hij ook gebruikt bij het drukzetten:


 De speler van Hercules kan vervolgens niets anders dan de bal terugspelen. Dit moment is van evident belang. Wanneer Barcelona nu namelijk niet door zou blijven gaan met druk zetten heeft het druk zetten überhaupt weinig zin gehad, want de bal is niet heroverd. Bij Barcelona is dit een abc'tje, maar bij druk zetten hoort ook het door dekken. Controleur Busquets herkent de situatie meteen en gaat doordekken zodat Hercules ook daar weer wordt vastgezet:


Hercules probeert ook te voetballen en speelt hun middenvelder in. Wanneer Busquets niet zou doordekken zou dat de vrije man zijn geweest. Nu komt de man achter hem vrij, maar die is niet gevaarlijk:De meeste teams zijn de bal na dit druk zetten al kwijt. Maar zoals gezegd is Hercules een goed voetballende ploeg. De middenvelder neemt de bal aan, draait open en speelt in de ruimte naar de rechtsback. Ook goed te zien is dat de man die Busquets achter liet is overgenomen door centrale verdediger Pique:


Eenmaal aangekomen gaat het druk zetten daar weer verder. Wanneer er bijvoorbeeld 4-4-2 wordt gespeeld is druk zetten veel lastiger, want dan was de rechtsback van Hercules volledig vrij geweest. Wat er nu gebeurd is heel belangrijk. Het elftal gaat nu namelijk 'kantelen'. Je ziet rechtsback Alves als een speer naar de man lopen van centrale verdediger Pique. Dit is ontzettend belangrijk. Dit betekent namelijk dat Pique, straks aan de andere kant, andere centrale verdediger Abidal door kan sturen (Pique neemt zijn man dan over) om weer opnieuw door te dekken, zoals dit hiervoor met Busquets en Pique gebeurde. De man die Alves nu verlaat is niet meer belangrijk want de bal is aan de andere kant van het veld:


De rechtsback speelt vervolgens verder naar de rechtsbuiten/half en het druk zetten gaat daar door. Centrale verdediger Pique coacht en zorgt ervoor dat de linies kort op elkaar blijven door naar voren te stappen (en daarmee de spits buitenspel te zetten voor als de lange bal mocht komen):


De bal wordt teruggespeeld. Aanvallende middenvelder Xavi vertrouwt erop dat zijn man overgenomen gaat worden door andere aanvallende middenvelder Iniesta en anticipeert alvast op de pass. Je ziet ook nog dat de twee spitsen van Hercules buitenspel zouden staan mocht de bal op goed geluk naar voren geknald worden:


De pass is te hard en eindelijk gaat Hercules in de fout. Xavi kan overnemen:


Oók Barcelona moet dus gewoon hard werken, maar vooral samenwerken om weer in balbezit te komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten