Visie: Ruimte maken voor een ander

Nederlanders hebben in het verleden zich vaak negatief uitgelaten over het buitenlandse voetbal wat uit gaat van het lekker rondspelen van de bal. In de 'hollandsche school' moeten alle ballen vóóruit gespeeld worden en het liefst zo snel mogelijk, om tevens zo effectief mogelijk te zijn. Clubs in landen als Spanje en Portugal waren maar dom bezig om de bal vaak breed te geven of terug.
Barcelona heeft een variant gevonden van beide die terug te vinden is in het positiespel. Barcelona speelt op balbezit, maar wel zo veel mogelijk naar voren. Dus niet naar voren omdat het moet, maar omdat het kan. Kan het niet, dan is het jammer maar proberen we het over 5 seconden aan de andere kant nog een keer. Daar waar in de hollandsche school vaak de diepe bal (dat hoeft niet perse een lange bal te zijn) wordt gehanteerd, is het zuid-Europese voetbal er vaak vooral op gericht om via korte combinaties over de grond iets te bereiken.
Ik besteed aandacht aan dit onderwerp omdat ik ook hier reacties op heb gekregen. Als voorbeeld neem ik wederom een situatie in de wedstrijd tegen Hercules.

Barcelona is bezig met de opbouw. Alle gebruikelijke patronen, met overal driehoeken, zijn zichtbaar:

*Klik op de plaatjes voor een vergroting


Halfspeler/aanvallende middenvelder Xavi laat zich inzakken om de bal te ontvangen. Het is nog 0-0 en Hercules zakt met het hele elftal in en laat Barcelona rustig rondtikken:


Xavi krijgt de bal, draait open en zal besluiten controleur Busquets in te spelen. De ruimte (dat heeft Xavi waarschijnlijk wel gezien) ligt aan de andere kant van het veld:


Op het moment dat controleur Busquets de bal krijgt, gaat linksback Maxwell lopen:


En nu volgt het belangrijkste. Volgens de hollandsche school moet je zo direct mogelijk spelen, zo snel mogelijk naar voren om zo effectief mogelijk te zijn. Wat zou controleur Busquets dus moeten doen? Met een diepe pass linksback Maxwell de ruimte in sturen. Er is echter één probleem. Die diepe bal moet dan een lange bal zijn, omdat er een tegenstander van Hercules tussen staat, en dat heeft een aantal nadelen. Ten eerste is een lange bal vaak minder precies dan een bal over de grond en ten tweede is een lange bal vaak moeilijker te controleren voor de ontvanger waardoor kostbare tijd verloren gaat. De rol van halfspeler Iniesta is nu van evident belang. Hij heeft namelijk al gezien dat er ruimte in zijn rug is, dat die hoogstwaarschijnlijk belopen gaat worden door Maxwell (dat zijn afspraken binnen het team) en hij ziet voor zich dat linksbuiten Villa ver naar binnen staat:


Wat gaat Iniesta doen? Iniesta gaat iets naar binnen lopen om vervolgens in de bal te komen:Hierdoor neemt hij de tegenstander die in de passlijn staat met zich mee. Hij krijgt de bal en kaatst meteen uit op controleur Busquets:De tegenstander is hiermee uit de passlijn gelopen en Busquets kan linksback Maxwell vervolgens over de grond en in de ruimte aanspelen:


Hierdoor wordt Hercules ver teruggedrongen op eigen helft, moeten de spelers van Hercules veel meters maken en speel je hiermee dus je tegenstander kapot:
Het 'probleem' van deze manier van spelen is dat er een paar passes extra nodig zijn om deze situatie te creëren. Barcelona traint hier, vanaf de jeugd, echter dagelijks op en dat maakt dat de tijd die er verloren kan worden door tussenpasses geminimaliseerd wordt.
Dus in nagenoeg dezelfde tijd wordt hetzelfde bereikt als wanneer je een lange bal zou spelen, alleen dan zonder de risico's van een lange bal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten