Visie: De 'halfspeler'

De halfspeler, of aanvallende middenvelder, vind ik persoonlijk één van de mooiste posities op het veld. De halfspeler moet namelijk betrokken worden bij de opbouw, is belangrijk in het geven van (steek)passes en maakt zo af en toe ook nog eens een goal. Spelers voor die positie moeten sterk zijn in alle facetten van het voetbal. De speler moet beschikken over veel techniek, moet tactisch goed onderlegd zijn, moet balvast zijn, moet een actie kunnen maken, moet over redelijke afmakerskwaliteiten kunnen beschikken en moet ook een intelligente speler zijn.

Tegenwoordig wordt van middenvelders steeds meer verwacht dat ze fysiek sterk zijn en veel loopvermogen hebben. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het die twee punten, want vaak houdt dit in dat er spelers op het middenveld lopen die goed zijn in het afschermen van de bal met hun (sterke) lichaam maar vervolgens balverlies lijden omdat ze geen fatsoenlijke pass kunnen geven en spelers die van de ene 16 naar de andere 16 kunnen lopen, en dat de hele wedstrijd lang, zonder daarbij ooit een bal te krijgen omdat ze niet weten hoe ze vrij moeten lopen.
Opleiden is the magic word. Je kunt kiezen hoe je spelers wilt opleiden. Ajax was altijd het grote voorbeeld voor de hele wereld en is dat in zekere mate nog steeds. Ik denk dat Barcelona Ajax inmiddels is voorbijgestreefd. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Iniesta, Xavi en Messi, die alle drie gevormd zijn door de opleiding van Barcelona. Die ga ik voor het gemak maar even niet gebruiken als voorbeeld, maar zal een ander jong talent gebruiken om aan te geven wat een speler moet kunnen en hoe je die speler moet opleiden. Zijn naam is Thiago Alcantara en speelt normaal gesproken zijn wedstrijden in Barcelona B. Afgelopen woensdag speelde Barcelona de bekerwedstrijd tegen Almeria en kreeg hij zijn kans in het 1e, omdat de eerste wedstrijd gewonnen was met 5-0.
Verder zal ik ook nog korte uitstapjes maken naar de bekende patronen, de opbouw en de coach Guardiola.

Ik begin met een bekend patroon in het positiespel van Barcelona. Wanneer de tegenstander met 2 spitsen speelt, zakt de controleur vaak in om achterin 3 (verdedigers) tegen 2 (aanvallers) te spelen. Je zou in de knoop komen met de ruimte wanneer je met 5 verdedigers zou spelen. Daarom moeten in dat geval de backs ver naar voren spelen zodat je op dat moment 3-4-3 speelt. Ook in deze wedstrijd was dit weer het geval. Macherano heeft de bal veroverd en heeft teruggespeeld op de keeper. Dan begint de opbouw:

*Klik op de plaatjes voor een vergrotingControleur Macherano laat zich inzakken omdat hij ziet dat de tegenstander met 2 spitsen speelt en vraagt om de bal:

Hij ontvangt de bal, en op dat moment gaan centrale verdediger Milito en Busquets naar de zijkant en backs Alves en Adriano naar voren. Zo wordt er een zo groot mogelijke ruimte gecreëerd om te voetballen:(ingezakte) Spits Affelay laat zich zelfs helemaal terugzakken tot op de positie van controleur zodat het middenveld met de punt naar achter weer hersteld is:


Vervolgens dribbelt de controleur naar voren. De spitsen van Almeria kiezen er voor om naar rechts druk te zetten waardoor de andere centrale verdediger vrij komt:


De controleur kapt de spits af en kan de vrije man in spelen. De spits van Almeria heeft druk gezet voor niets en kan zijn broodnodige meters weer maken. Let ook op de positie van de backs. Die staan zo diep dat ze niet eens in beeld staan. :De centrale verdediger kan vervolgens vrij naar voren dribbelen, de spitsen van Almeria lijken me iets minder tevreden,want die hebben een half veld overgesprint. Je ziet mooi de positiewisselingen. Rechtsback Alves is rechtsbuiten geworden, rechtsbuiten Bojan is spits geworden en spits Affelay is controleur geworden:


Affelay krijgt de bal en kiest ervoor om vooruit te dribbelen het middenveld in. Zo hebben de spitsen zonder een kans op balherovering veel meters gemaakt, kan Affelay vrij het middenveld in dribbelen en staat Almeria met de hele ploeg op eigen helft.

Dan Thiago Alcantara. Zoals gezegd moet een middenvelder in een 4-3-3 opstelling beschikken over veel kwaliteiten. Thiago is daarin van jongs af aan opgeleid. Alle eerder genoemde facetten van het spel beheerst hij. Ik ga enkele voorbeelden geven om mijn mening dat Thiago in de toekomst een ster gaat worden te staven.
Centrale verdediger Milito speelt linksbuiten Nolito in. Deze wil meteen doorspelen op de linksback Adriano die diep gaat:


De pass van linksbuiten Nolito wordt alleen geblockt door zijn verdediger. Je ziet hier meteen een stukje (voetbal)intelligentie van Thiago. Hij anticipeert beter (sneller) op de bal dan de twee spelers van Almeria. Dit komt ook mede doordat hij positioneel goed staat (tactisch goed onderlegd):


En geeft vervolgens de pass die linksbuiten Nolito wilde geven alsnog, alleen dan met buitenkant voet (techniek) en in één keer (zonder aan te nemen; techniek) zodat de bal 'meedraait' met de opgekomen linksback Adriano en niet naar buiten draait. Die spits van Almeria maakt overigens alweer loze meters, maar dat terzijde:


De bal komt perfect in de loop van de linksback die daardoor meer tijd heeft om te beslissen wat hij er mee wil doen (voorzet, pass of actie):


Adriano kiest ervoor een voorzet te geven waaruit een corner gewonnen wordt.

De corner wordt kort genomen door linksbuiten Nolito op Thiago:


Nolito loopt vervolgens achter Thiago langs om diep te gaan. De meeste spelers zouden dit moment gebruiken om terug te spelen:


Zo niet Thiago. Hij geeft het steekpassje en wipt de bal op (inzicht, techniek) omdat de twee verdedigers de weg afsluiten waardoor Nolito in een gevaarlijke positie in het strafschopgebied terecht komt:


Nolito besluit op doel te schieten. Hoewel het schot wordt geblockt creëert Thiago hier een schietkans voor een spits, terwijl 9 van de 10 andere voetballers de bal terug hadden gespeeld.

Het volgende voorbeeld geeft aan dat het met zijn (basis)techniek aardig in orde is. De bal wordt vanuit de verdediging hoog vooruit gekopt:


Thiago moet een paar meter sprinten en springen om de bal op zijn borst aan te nemen:


De bal schiet door zijn eigen snelheid een stukje van hem af:


Waardoor de spits van Almeria erg dichtbij komt. Thiago heeft de situatie echter onder controle en kan met buitenkant rechts de bal controleren en meteen bij medespeler Alves krijgen:


Hij heeft dus al op vroege leeftijd een uitmuntende controle over de situatie en de techniek om de situatie tot een goed einde te brengen.

Dan een uitstapje naar trainer Guardiola. Ik heb Guardiola erg hoog zitten als trainer. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is hij een trainer die zijn spelers geïnspireerd uitlegt hoe ze moeten voetballen:


Dat lijkt simpel misschien, maar hoeveel trainers zijn er niet die hun spelers afbranden op wat ze verkeerd doen? Dat is lekker makkelijk voor de trainer (want de speler maakt de fout), maar erger, de volgende keer gaat het waarschijnlijk wéér fout omdat de speler niet weet hoe hij het dan wél moet doen. Bij Guardiola is die kans klein denk ik.

Ook is Guardiola niet te beroerd om een compliment te geven wanneer zijn spelers iets goed doen. Veel trainers (weten de meeste lezers denk ik uit ervaring) hebben het ontzettend lastig om positief te zijn. Dat is ook moeilijk wanneer je als trainer in een patroon van 'fouten afbranden' zit en je spelers niet vertelt hoe ze moeten voetballen. Wanneer spelers niet weten wat ze moeten doen, kunnen ze per definitie niet iets 'goed' doen en zullen dus ook nooit een compliment krijgen. Bij Guardiola ligt dit anders: Als laatste nog een voorbeeld van Thiago. Hij zal deze wedstrijd namelijk ook gaan scoren (scorend vermogen).
De aanval wordt opgezet door centrale verdediger Milito. Je ziet weer de drie man achterin tegen de 2 spitsen:Milito wordt vervolgens door niemand aangevallen en kan doorlopen tot het strafschopgebied van de tegenstander en wordt daar pas opgevangen. Hij kan nog net de bal terugspelen op Thiago:Thiago heeft al gezien (overzicht) dat rechtsback Alves op gaat komen en geeft de pass in zijn loop:Thiago loopt het strafschopgebied in en kiest daar positie en anticipeert alvast (loopt iets naar voren) op de voorzet van Alves:


De voorzet van Alves is perfect en Thiago kan koppen. Thiago moet van ver koppen en staat in de korte hoek. Hij is zich daar bewust van (overzicht/inzicht) want hij kopt de bal naar de verre hoek:


Hij is dus goed met zijn voeten, zijn borst en kan ook goed koppen, want de bal verdwijnt onhoudbaar in het net:Technisch gezien is deze kopbal heel erg moeilijk en des te knapper het is dat Thiago dat kan. Naar mijn mening heeft deze speler dus alles om in de toekomst van te kunnen genieten.

2 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Ik lees en volg je analyses altijd met veel plezier en interesse. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe jij denkt over de functie en de posities van de halfspelers op het moment dat de vleugverdediger in de beginfase van de opbouw in balbezit is. Hoe en waar moeten ze dan in samenwerking met de verdedigende middenvelder positie kiezen? Ik ben erg benieuwd naar je antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Michel Dijk
  dh_81@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer goede vraag Michel, ik vroeg het mij ook af aangezien ik op die positie speel. Kun je daar een reactie op geven?

  mvg,


  Niels Hamels
  nielshamels@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen